Recept Lemon Curd Cake

Er is niks beter bij een kopje thee dan een lekker plakje cake of versgebakken koekje. Dit recept is echt 1 van mijn all-time favs, de combinatie van zuur en zoet is hemels. Het begon ooit als een custard cake, een soort grote versie van die kleine custard cakejes die je in de winkel kan kopen, maar er was lemon curd over die op moest en voila, een nieuwe versie was geboren. Als je niet zo van het zure bent kan je natuurlijk ook custard gebruiken in plaats van lemon curd maar eigenlijk moet je gewoon allebei eens geprobeerd hebben! De lemon curd heb ik zelf gemaakt maar kan je natuurlijk ook zo in de winkel kopen als je geen zin hebt in gedoe.

Zorg voordat je begint dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, om schiften te voorkomen!

Ingrediënten voor 1 cake

  • 250 gram roomboter
  • 250 gram kristalsuiker
  • 1 zakje bakpoeder (± 16 gram)
  • ± 350 gram bloem
  • 3 eieren
  • 200 gram lemon curd
  • Snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 180℃, boven- en onderwarmte is aan te raden maar als je die optie niet hebt werkt hetelucht net zo goed!

2. Mix de boter en suiker samen tot het een romig mengsel is. Voeg 1 voor 1 de eieren toe, wacht met het toevoegen van de volgende tot de vorige is opgenomen.

3. Meng ondertussen in een kom de droge ingrediënten, 250 gram bloem (de rest komt later), het bakpoeder, en een snufje zout, door elkaar. Meng deze daarna met een spatel door je mengsel van boter, suiker en eieren. Het is wat meer werk om het met de hand te doen maar zorgt er ook voor dat je je deeg luchtiger houdt.

4. Voeg de helft van de lemon curd toe en spatel deze door je beslag. Nu komt het gevoel. Als je de lemon curd echt als een laagje op je cake wilt hebben liggen moet je je deeg dikker maken, anders zal het naar de bodem zakken. Dat is ook best lekker maar zo’n laagje bovenop heeft natuurlijk wel een grotere wow-factor! Ik voeg vaak nog tussen de 100 gram en 200 gram extra bloem toe, dit hangt er een beetje vanaf hoe groot je eieren zijn. Je beslag moet echt stevig zijn en niet meer van je spatel lopen.

5. Vet een bakvorm in en doe je beslag erin. Verdeel daarna met een lepel de rest van de lemon curd over je cake en maak draaibewegingen met de onderkant van de lepel zodat je lemon curd echt goed verspreid is.

6. Zet de cake in de voorverwarmde oven voor 50 tot 60 minuten. Kijk met een satéprikker of hij gaar is, als de satéprikker er droog uitkomt is hij klaar! Dit is wel een beetje tricky want omdat de bovenste laag je lemon curd is zal hij er niet volledig droog uitkomen, check dus even of er beslag aan zit of dat het de lemon curd is.

7. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm en haal hem er daarna voorzichtig uit, laat hem op een bord verder afkoelen. Zet een lekker kopje thee, bijvoorbeeld de Fruity Forest of Rosy Strawberry, wat zoetere smaken die goed samengaan met het wat zuurdere van de cake. Ook echte aanraders zijn Everyone’s Rooibos en Ginger Lemon bij deze cake maar ontdek vooral zelf wat je lekker vindt!

Oh, en vergeet natuurlijk niet je kom uit te likken!

De waardering van www.herbsy.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 29 reviews.