Hoe gezond is het drinken van thee eigenlijk?

Thee. We kunnen er eigenlijk geen genoeg van krijgen. Maar welk effect heeft dat op ons lichaam? We drinken de warme drank met kruiden of lekker zoet met honing. Welke beweringen over thee zijn wel of juist niét waar? Hoe gezond is thee eigenlijk? We vertellen je er alles over in deze blog.

Slimme weetjes over thee die je misschien nog niet wist

Ook in Nederland zijn we échte theedrinkers. We drinken de geurende drank bij het ontbijt, maar laten ons er ook graag door troosten. Doorgaans drinken we wel 2 tot 3 koppen per dag. Kan dat kwaad voor onze gezondheid? En welke thee is dan de meest gezonde keuze? We hebben alvast wat interessante weetjes over thee voor je op een rijtje gezet.

  1. Het drinken van thee werkt heilzaam voor ons lichaam

Goed nieuws voor de theeliefhebbers. Het drinken van 2 tot 3 koppen groene of zwarte thee per dag is gezond. Het past zelfs in een gezond en verantwoord eet- en drinkpatroon. We geven je nog een aantal opmerkelijke gezondheidsfeitjes over thee. Het drinken van thee kan het risico op een CVA verkleinen. Zoals bijvoorbeeld een hersenbloeding of een tia. Thee drinken heeft kan ook een bloeddruk- en cholesterolverlagend effect hebben.

Dagelijks 4 koppen thee drinken verminderd ook het risico op diabetes 2. De aanbevolen hoeveelheid groene of zwarte thee is 3 tot 5 koppen per dag voor volwassenen. Voor kinderen ligt dit aantal op 1 tot 2 koppen. Thee bevat namelijk theïne. Een stofje dat vergelijkbaar is met cafeïne in koffie. De percentages theïne in thee zijn wel veel lager.

Waar het cafeïnegehalte in koffie al snel 80 mg per kop bereikt, is dat bij thee circa 25 mg.

  1. Oxidatie- en fermentatieproces bepalen de kleur en smaak

Een theeblad is afkomstig van de theeplant. Deze wordt ook wel camellia sinensis genoemd. Of een blaadje na de oogst doorgaat als groene of zwarte thee, is afhankelijk van het oxidatie- en fermentatieproces. Groene thee ondergaat een korter proces dan zwarte thee. Dit is niet alleen van invloed op de kleur, maar bepaald ook de smaak. Bladeren voor groene thee worden in tegenstelling tot zwarte niet gefermenteerd maar gestoomd.

  1. Infusies van kruiden of toch thee?

Ben je een liefhebber van zoethout- of pepermuntthee? Dan mag je eigenlijk niet zeggen dat je een theedrinker bent. De basis voor deze theeën is namelijk niét afkomstig van de camellia sinensis. Een infusion of kruidenthee wordt gemaakt van bloemen of specerijen. Zoals in dit geval zoethout of munt. Ook rooibosthee is een infusion.

Gemaakt van een gewas uit de vlinderbloemenfamilie welke groeit in Zuid-Afrika. Het drinken van kruidenthee is heerlijk, maar voorziet je niet van de gezondheidsvoordelen zoals groene of zwarte thee dat doet. Je kunt het wel prima drinken als verantwoorde dorstlesser of tussendoortje. Bijvoorbeeld om voldoende gehydrateerd te blijven.

De waardering van www.herbsy.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.9/10 gebaseerd op 28 reviews.